Corona binnen de Evenementenbranche

De evenementenwereld heeft een harde klap ontvangen door het corona virus. Alle evenementen die gepland stonden moesten abrupt gecanceld worden. Dit is een harde klap voor de evenementenbranche en alle bedrijven die hierin opereren, evenals de mensen die voor deze bedrijven werken.

element, Netwerkevent Organiseren

Groot risico voor evenementplanners.

Weinig sectoren zijn zo hard getroffen door corona als de evenementenbranche. Concerten, zakelijke evenementen (zoals een bedrijfsfeest of -uitje), beurzen, feestavonden, dinner show’s, tentoonstellingen en nog veel meer. Sinds Corona is dit allemaal niet meer mogelijk. Er is bijna niks meer mogelijk door Corona en de maatregelen die hiervoor zijn getroffen.

Organisatoren, toeleveranciers en locaties melden een gemiddelde omzetdaling van 81%. Dit heeft gevolgen voor het personeel. Uit cijfers van Eventplatform blijkt dat er 16.000 eventprofs hun baan hebben verloren en nog eens 17.000 zzp’ers zonder werk zitten. Evenement planners, evenement organisatie bedrijven, evenement registratie bedrijven, voor hen allen is de corona crisis een groot probleem waar geen einde aan lijkt te komen. Deze bedrijven lopen door corona een groot risico. Er dreigt voor deze event planners een groot risico om failliet te gaan.

Alternatieven werkzaamheden halen weinig uit.

Sinds corona binnen de evenementenbranche in maart losbarstte, doen event planners en evenement organisatie bedrijven alles wat in hun macht ligt om maar niet om te vallen. Denk hierbij aan het organiseren van hybride of online events, het tijdelijk uitvoeren van andere werkzaamheden en zelfs reorganiseren. De bedrijven nemen kostenbesparende maatregelen en stellen strenge protocollen op om op deze manier evengoed veilige bijeenkomsten te kunnen houden. Echter, kijkend naar de cijfers van het Eventplatform, haalt het tot nu toe nog weinig uit.

Vorig jaar werd er voor de evenementen branche in het jaar 2020 een omzet van 5,2 miljard euro verwacht, maar door een gemiddeld omzetverlies van 80 procent vanaf maart blijft daar slechts iets meer dan 1 miljard van over. Dit is slecht nieuws voor de evenementplanners. De omzet die in het vierde kwartaal nog verwacht te maken wordt, komt voornamelijk uit alternatieve werkzaamheden, zoals consultancy- en advieswerk, onderwijs en/of transportdiensten en productie van corona gerelateerde producten. Een kleine hoop, maar lang niet genoeg om te blijven draaien door deze hevige tijdsperiode.

Verwacht dat meer werknemers hun baan zullen verliezen.

De evenement planner/ event planners doen hun best om hun hoofd boven water te houden, maar dit is momenteel onbereikbaar. Normaal gesproken biedt de evenementenbranche werk aan zo’n 71.00 mensen. Ongeveer een kwart van deze mensen is een freelancer. Van de cijfers van het Eventplatform kan je zien dat ruim 17.00 zzp’ers geen werk meer hebben en ruim 16.000 werknemers hun baan zijn kwijtgeraakt. Het grootste gedeelte van deze groep, namelijk 35 procent, was werkzaam voor event planners of evenement organisatie bedrijven. Naast deze mensen zijn de meeste mensen die hun baan hebben verloren afkomstig van locaties waar normaal de evenementen gehouden worden. Komende periode is de verwachting dat nog meer werknemers afkomstig van evenement planners en evenement organisatie bedrijven hun baan gaan verliezen.

Bezoekers willen wel weer evenementen bezoeken.

Niet alleen de evenement /event planners en evenement organisatie bedrijven hebben weer zin om tot leven te komen. De bezoekers staan te popelen om weer vrij gelaten te worden en naar evenementen te kunnen gaan. Ze zijn klaar met het thuiszitten en alleen maar Netflix kijken en zich vervelen. Ze willen weer de wereld in. Uit onderzoek van Fieldlab Evenementen (een initiatief van zakelijke-, publieks-, cultuur-, en sportevenementen) in samenwerking met RadboudUMC is gebleken dat men er heel veel voor over heeft om weer evenementen te kunnen bezoeken.

Dit onderzoek is gehouden onder een kleine 30.000 bezoekers van zakelijke evenementen, sportevenementen en entertainment zoals concerten, festivals en theater. Volgens dit onderzoek is er veel vertrouwen in de veiligheid van de evenementen en de event planner en evenement organisatie bedrijven die deze organiseren. De mensen zijn met het oog op corona bereid om diverse maatregelen te accepteren en rekening te houden met de kwetsbare (risico) groepen. De mensen zijn bereid om een masker te dragen, ze zijn het eens met gespreid aankomen en ook weer vertrekken. Ook wordt voor het grootste deel alle type evenementen geaccepteerd.

Wat de mensen willen

De mensen willen graag allerlei soorten evenementen bezoeken. Bijna 95 procent van de ondervraagden zou graag een zakelijk evenement, een sportevenement en entertainment willen bezoeken. De bezoekers van de evenementen willen vooral outdoor concerten, outdoor festivals, betaald voetbal, congressen en vergaderingen bezoeken.

Het standpunt van de bezoekers ten aanzien van de omvang van de evenementen is niet veranderd. Ze willen graag net zulke grote evenementen als er voor de coronacrisis ook waren. 60 procent van de bezoekers wil graag even grote evenementen als voorheen, bij sport is dit ongeveer 55 procent. In beide gevallen zit 5 procent wel liever bij kleine evenementen en wil graag ook dat ze zo blijven tot de corona crisis compleet is opgelost.

De evenementenwereld helpen

We hebben gezien dat de wil er is, zowel onder de bezoekers als onder de evenement/ event planners en evenement organisatie bedrijven. De evenementenbranche wil weer beginnen met bloeien. Laten we proberen te helpen. Zoals we nu aan de cijfers zien hebben veel mensen binnen de evenementenbranche hun baan verloren en zullen ook nog veel meer mensen hun baan gaan verliezen in de aankomende periode.

De alternatieve evenementen hebben tot nu toe nog niet gewerkt door corona binnen de evenementenbranche. We kunnen hier gezamenlijk verandering in brengen. We kunnen de evenementen leuk maken en zo weer vreugde onder de bezoekers terugbrengen en tegelijkertijd kunnen we zo de evenementen / event planners en evenementenorganisatiebedrijven helpen. Het zal een lastig proces worden, maar gezamenlijk kunnen wij de evenementbranche ondersteunen en helpen. Alternatieve evenementen kunnen nu online of op een veilig manier geregeld worden, in plaats van de evenementen die we anders normaal in ons leven openbaar zouden hebben gevierd. Samen kunnen wij onze bedrijven helpen en de evenementenbranche ondersteunen en de hulp aanbieden die het nodig heeft.

Tips voor de evenementen met betrekking tot corona binnen de evenementenbranche

Om deze evenementen te organiseren, moet natuurlijk wel met veel rekening worden gehouden. Daarom hebben we hier wat tips voor jou.

  • Vul het CERM (Covid Event Risk Model) in. Dit is verplicht voor evenementen met meer dan 200 personen. Het kan echter geen kwaad om dit ook voor kleinere evenementen in te vullen. Je krijgt na het invullen meteen feedback. Bij groen licht mag je beginnen met het organiseren van je event. Bij oranje licht heb je aandachtspunten waaraan gewerkt moet worden totdat je groenlicht krijgt. Geef verder ook voorkeur aan events in de openlucht. Hier kunnen meer mensen naartoe komen en je hebt natuurlijk licht.
  • Maak een duidelijk crowdmanagementplan. Teken eerst het plan op schaal voordat je met de rest van het evenement begint. Zorg dat er voldoende ruimte kan worden voorzien per persoon, zodat er goed afstand gehouden kan worden. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel personen er in totaal binnen kunnen. Bepaal dus ook de capaciteit van de locatie op voorhand. Teken de wachtrijen uit en ontwerp routes. Zo zorg je ervoor dat mensen voldoende afstand kunnen houden en niet te dicht op elkaar gaan zitten.
  • Houd een logboek bij. Houd een logboek bij van wie met wie in contact is gekomen. Dat maakt de eventuele opsporing veel gemakkelijker.
  • Vergeet de gouden basisregels niet. Communicatie gedurende het event is cruciaal. Blijf hameren op afstandsregels, het belang van de aangeduide wandelroutes, vraag mensen hun handen regelmatig te wassen en ontsmetten en laat mensen zich registreren.
  • Zorg voor duidelijke informatie. Een goede aanduiding van deze regels is zeer belangrijk. Maak duidelijk waar alle hygiënische voorzieningen zich bevinden, spreek mensen aan om bij te sturen en houd bij hoeveel personen er aanwezig zijn.
element, events in de toekomst